FAQ


Wat is het programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI)?

EaSI is de afkorting van Employment and social innovation. Sinds 2014 stimuleert de Europese Unie initiatieven om het leven van burgers in de sociale en de werkgelegenheidssector te verbeteren via EaSI, het programma voor tewerkstelling en sociale innovatie. Deze initiatieven worden geleid door particuliere of publieke organisaties uit de deelnemende landen en worden financieel gesteund door de Europese Unie. De algemene doelstelling van het instrument is een duurzame ontwikkeling van de samenleving op het gebied van werk en sociale bescherming, waarbij de uitsluiting van een deel van haar leden wordt bestreden. De prioriteiten van het programma zijn als volgt:

  • Tewerkstelling en vaardigheden
  • De arbeidsmarkt en arbeidsmobiliteit
  • Sociale bescherming en actieve integratie
  • Arbeidsomstandigheden

Waar vind ik de verschillende financieringsaanbiedingen van EaSI?

Het volledige EaSI-financieringsaanbod is te vinden op het portaal Funding and tenders. Deze site bevat alle financieringsmogelijkheden die de Commissie aanbiedt.

Om de specifieke EaSI-aanbiedingen te vinden, moet je ESF+ selecteren in de filter voor de programma's. In een tweede stap kan je EaSI selecteren.

Voor het jaar 2023 wordt momenteel gewerkt aan het werkprogramma, waarin de prioriteiten voor de financiering zullen worden vastgesteld. Zodra dit document is voltooid, zal het beschikbaar zijn in de daarvoor bestemde sectie van deze website.

Wat is de procedure voor het aanvragen van deze financiering?

De verschillende stappen om financiering aan te vragen worden gedaan op de website Funding and tenders.

De verschillende stappen worden uiteengezet in het document online-handleiding dat je in de betreffende sectie vindt. Een interactieve handleiding is ook online beschikbaar. Het toont alle stappen die je moet doorlopen om financiering aan te vragen, maar ook alle stappen die daarop volgen.

Wij willen je aandacht vestigen op het belang van de rol van de LEAR en de validatie van je organisatie op het platform. Deze stappen vergen enige tijd en daarom raden wij je aan zo snel mogelijk te beginnen.

Daarnaast vind je in onze sectie Documenten een voorbeeld van een subsidieovereenkomst voor een door EaSI gefinancierd project.

Ik heb problemen met het portaal Funding and tenders, waar kan ik hulp krijgen?

De website Funding and tenders bevat hier een handleiding en videoclips die elke stap in de aanvraagprocedure en het beheer van de financiering illustreren.

Heb je een specifiek probleem, dan kan je ook rechtstreeks contact opnemen met het IT-ondersteuningsteam.

Waar vind ik voorbeelden van door EaSI gefinancierde projecten?

Naast de Belgische projecten op deze site, vindt je hier een reeks documenten waarin de door EaSI gefinancierde projecten zijn samengebracht. Deze projecten worden door de Europese Commissie als goede praktijken beschouwd.

Welke Belgische projecten worden door EaSI gefinancierd?

Je vindt een reeks Belgische projecten die door dit programma worden gefinancierd in de sectie Projecten.
Als je wil dat je project in deze rubriek wordt opgenomen, stuur dan een e-mail naar een van onze contactpunten met een (korte) samenvatting van je project, een foto en alle gegevens die je vermeld wil zien (projectlocatie, contactpersoon, enz.).

Hoe vind je partners?

Partners kan je vinden via een zoekfuncie op de website. Voor elke oproep tot financiering kan een organisatie haar belangstelling kenbaar maken op de daarvoor bestemde pagina. Als je je belangstelling te kennen wil geven, hoef je alleen maar in te loggen op je account en je organisatie toe te voegen aan de categorie Partneronderzoek.

Wat zijn goede praktijken voor het beheer van de financiering?

Als je problemen hebt met het beheer van je financiering, zal een online handleiding je bij elke stap begeleiden.

Zijn er andere nuttige websites?

Belgische projecten
Documentatie
FAQ
Contact

Belgische projecten

Ontdek welke Belgische projecten al lopen, afgerond zijn of op til staan in de toekomst...

Lees verder

Documentatie

Ontdek handleidingen, sjablonen, praktische gidsen, enz. ...

Lees verder

FAQ

Ontdek het antwoord op de meest gestelde vragen over EaSI...

Lees verder

Contact

Neem contact op met onze helpdesk...

Lees verder